Friday, 20 November 2015

Cara Pilih Kolagen Terbaik


    Korang perasan tak sekarang banyak sangat2 collagen dijual kat pasaran. Macam2 brand sampai nak termuntah baca info produk, taktau mana satu nak pilih. Tengok gambar testimoni semua gempak2.
Tapi mana satu yang selamat, berkesan dan berbaloi beli?
  
     Entry ni kiranya macam short cut atau quick guide utk sesiapa yg first time nak amik collagen dan taktau nak pilih mana satu yang okay.

    First and foremost, kenalah tau apa tu collagen?


1) Apa itu Collagen?

  • Perkataan 'Collagen' ni asalnya dari Bahasa Yunani yang bermaksud 'pelekat'.
  • Collagen ialah sejenis protein.
  • Collagen ni macam gam atau building blocks yang holds the body together.
  • Collagen found dekat kulit dan jugak kat tulang, tendon, ligaments.
  • As we age, collagen production jadik slow. So, kulit jadi sagging dan nampak tua, badan sakit sana sini.
Next, kita ni perlu ke tak amik collagen?

2) Tanda2 kita perlukan collagen:

  • kulit jadi kusam dan tak bermaya.
  • jeragat dan pigmentasi dah mula nampak.
  • pori2 kulit jadik lebih besar.
  • tona kulit jadik tak sekata. 
  • kulit dah tak firm dan berkedut. garisan ketawa  dah mula nampak.
  • ada dark circles bawah mata dan area sekeliling mata berwarna gelap. 
  • cepat penat. even dah cukup rehat and dah cukup tidur tapi still rasa letih.
  • mudah lupa.
  • penglihatan jadik kabur.
  • rambut kering dan mula gugur.
  • kuku terkopek2 dan senang pecah.
  • sakit2 sendi.
Kalau korang ada any of the signs as described, bolehlah start considering utk amik collagen.
Kalau tak, umur 25 orang ingat umur 40. ;p

3) Tips pilih collagen yg high quality :

  • Mestilah halal.
  • Pilih collagen ikan yg hidup di laut dalam. Sebab ikan dekat perairan laut dalam ni bebas pencemaran. 
  • Pilih collagen yg terhidrolisis. Collagen terhidrolisis tu terdiri daripada pecahan asid amino yg kecik, yang mudah diserap oleh badan.
  • Mudah diserap - part ni yang paling penting. Tau tak kenapa ramai amik collagen tapi lambat nampak kesan? Sebab berat molekul collagen yg tinggi, so badan susah nak serap. Berat molekul collagen sesuatu brand tu diukur dalam unit DALTON (Da). It's not about how many mg collagen content, tapi how small the protein is. Semakin cepat diserap, semakin cepatlah nampak kesan kat badan.

  • Cuba check ingredients dia dan study setiap fungsi ingredients. Kalau boleh, pilih yg multifunctions. Bukan setakat buat kulit jadi flawless semata.
4) Apa collagen yang menepati ciri2 di atas?

  • Ada satu brand collagen, nama dia Ephyra yang highly recommended (saya sendiri consume). 
  • Sangat sesuai untuk orang yg first time nak amik collagen ataupun org yg dah try macam2 jenis collagen tp kesan agak lambat atau takde kesan langsung!






 5) Siapa yang perlu amik EPHYRA?


  • Umur 20 thn dan ke atas
  • Kulit Kering & kedut
  • Kulit kusam & kendur
  • Pigmentasi dan kulit bermasalah ( jerawat)
  • Proses Pemulihan lambat
  • Mudah Rasa Penat
  • Daya Ingatan Merosot
  • Sakit-sakit badan / sendi
  • Metabolisma rendah


6) What makes Ephyra different dengan collagen2 yg ada kat pasaran?

Korang yg amik Ephyra bukan saja akan dapat kulit yg sangat flawless tp boleh solve macam2 lg masalah lain. Kalau setakat nak kulit cun je, belambak collagen kat luar tu.

Ephyra ni ada multifunctions. Setakat ni feedback paling byk diterima:

Bab kulit muka: jadik cerah and naturally glow. Jerawat cepat kecut. 

Bab kulit badan: jadik sangat lembab, cracked heel pun kurang.
Bab mata: no more panda eyes. Lingkaran hitam bawah mata memang kurang sangat2.

Selain tu:

  • Energy booster. Ramai yg cakap, amik Ephyra kurang sangat2 rasa penat. Balik kerja boleh terus bersilat kat dapur. 
  • Rambut kurang gugur. Rambut baru banyak tumbuh. Mmg betul pun sebab collagen kan stimulate hair growth.
  • Sistem pembuangan jadi lawas.
  • Size collagen Ephyra = 3kDa, sangat mudah diserap oleh badan. Sebab tu dgn minum Ephyra kita dah boleh nampak kesan seawal 7 hari.
Ni antara testimonial yg paling ketara.



7) Berapa harga Ephyra ni? Berbaloi ke spend duit untuk Ephyra?

  • Ephyra guna bahan2 yg sangat2 high quality. Ephyra amik collagen bukan dr sumber ikan2 murah ye. Tapi dr spesies "white fish" di perairan laut dalam di France.
  • Satu kotak Ephyra ada 30 sachet, complete utk kegunaan sebulan. Cuba korang survey collagen lain, ada yg harga lg mahal dari Ephyra tapi satu kotak ada 15 sachet aje. Dah harga jadi double pulak sebab kena beli 2 kotak untuk cukupkan penggunaan sebulan.
  • Satu sachet Ephyra = 15g. Compared to other brands kebanyakannya satu sachet = 4g aje. 
  • Memang kandungan Ephyra ada 9 je iaitu ramuan aktif France Deep Sea Hydrolized Collagen, Acai Berry, Acacia Gum, L-Glutathione, Astaxanthin, Acerolla Cherry, Marigold Flower,Tomato Powder & Superberry. Collagen lain ada berpuluh2 ramuan, tapi bukan semua ramuan adalah ramuan aktif. Ephyra ada 9 ramuan, semuanya ramuan aktif dan beri kesan positif pada tubuh.
  • Bila guna ramuan aktif dan mudah diserap, minum satu kotak je dah nampak kesan. Collagen lain kebanyakannya 3 kotak baru nampak kesan.
  • Bila kulit dah flawless, tak perlu amik Ephyra hari2. Just amik seminggu 3 kali untuk maintain.
  • Macam saya cakap sebelum ni, Ephyra bukan hanya fokus pada kulit semata2, tapi seluruh badan. Kalau korang buat kira2, berapa spend duit sebulan untuk kecantikan? :
Krim jerawat RM 50
Krim utk cracked heels RM 30
Lotion badan RM 30
Shampoo khas untuk rambut gugur RM 50
Supplement Vitamin C  RM 30
Supplement untuk energy RM 50.

See, total semua dah RM 240. Kalau amik Ephyra, lagi jimat sebenarnya.

PROMOSI EPHYRA 2015 - KLIK SINI: